GIRa ADR/ octubre 26, 2017

L’ESPORT I EL PODER DE CANVIAR EL MÓN   

Una baralla entre equips rivals. Un enfrontament de l’afició amb l’àrbitre. Uns pares escridassant a l’entrenador. Controvèrsies entre un jugador i la Junta Directiva provocades per la resolució d’un contracte. Rivalitat entre jugadors del mateix equip…

Us sonen aquestes situacions?

Si no resolem aquests conflictes, estem fomentant un patró de conducta que els nostres esportistes repetiran en el futur.

Tots i cadascú de nosaltres som diferents, en conseqüència,  podem pensar, actuar i reaccionar davant dels problemes de manera també diferent.

Pensem i actuem sense haver de  coincidir amb les reaccions dels demés. El cas és que, en les nostres conviccions i formes de ser, han intervingut un munt d’elements que han contribuït a que siguem distints els uns dels altres; per la nostra història personal, pels gustos i desitjos, pels valors, l’educació o les necessitats.

I com no pot ser d’una altra manera, aquestes diferències també es manifesten quan ens movem dins l’àmbit de l’esport –ja sigui recreatiu, educatiu o competitiu-, que ens fan  inevitablement topar amb conflictes que sorgeixen de la convivència esportiva, en el joc i la lluita pels resultats, amb els rivals o amb el propi equip.

Adobant la situació, en un terreny de joc hi ha competició, s’hi barregen els colors que es defensen, l’emoció del “guanyar” col·lectiu i els sentiments enfrontats que es desencadenen amb passió. I és precisament aquest batibull el què fa que sigui més vulnerable el bon clima esportiu.

Cada cap de setmana, innumerables tornejos, competicions, partits… es celebren en el nostre país.

Trobades esportives de tots els colors i edats, tant de petit com gran format. I conseqüentment, milers i milers dels corresponents entrenaments, que tampoc resten impunes a malestars i discussions.

Tenim al davant, moltes hores de convivència i alhora molta feina per fer per tal de millorar en el joc net i en l’educació de valors. I això no sempre és fàcil.

En aquest dia a dia, i sobretot en els esports d’equip, sorgeixen malentesos d’una forma molt habitual; entre els propis companys d’equip, amb l’entrenador, amb els àrbitres, amb l’equip rival, amb els familiars, en el vestidor, amb el Club…

És vital trencar amb aquestes tibantors de la forma més ràpida i eficaç possible.

Hem de solucionar el conflicte quant abans millor, perquè la competició continua, perquè haurem de seguir relacionant-nos amb els tècnics, amb els companys, amb els Centres Esportius i amb l’equip rival.

Així, que la resolució del conflicte ha de permetre preservar també, la bona relació futura entre els mateixos.

Com en molts altres àmbits, la mediació ens serà molt útil per tal de resoldre aquestes situacions difícils i tenses.

El mediador, que és imparcial i neutral,  ajuda a les parts en la seva presa de decisions i a trobar la millor solució en els conflictes que els hi afecta.

La mediació esportiva ens aporta uns beneficis importants:

  • Podem superar el conflicte pacíficament, de forma amistosa, aconseguint la reconciliació de les parts i sense que es deteriorin les seves relacions.
  • És una eina senzilla i amb un procediment flexible, sense formalismes, sent les pròpies parts les qui controlen el procés. Això ajuda a assolir una resolució del conflicte de forma ràpida i efectiva. Pensem que la competició o torneig continua, i és una necessitat poder retornar a un clima pacífic el més aviat.
  • Són les pròpies parts, en situació d’equilibri, les qui acorden les seves solucions, sense que hi hagi un tercer que imposi decisions. I evidentment, de forma totalment confidencial.
  • A més ens suposarà un cost econòmic i emocional més baix, respecte a altres processos.

Els Clubs i Entitats Esportives estan compromesos inculcant els valors i els principis de l’esport, i en aquest sentit han d’anar potenciant la cultura de l’acord i de la prevenció de la violència entre els seus esportistes, membres de la junta directiva, entrenadors… sobretot entre els més joves.

Precisament, aquests valors i principis de l’esport, coincideixen en els que són propis de la mediació,  com són la tolerància, la imparcialitat i l’equilibri entre les parts, el joc net, la superació, el control emocional, la humilitat, la voluntarietat, la lleialtat, l’empatia, la cooperació, la superació o el treball en equip.

En el seu moment Nelson Mandela va vaticinar que “L’esport té el poder de canviar el món”. Ara, sabem que la mediació, també en l’àmbit esportiu, té el poder de transformar el conflicte en pau.

Natàlia Flores Pujol

Sòcia fundadora de GIRa

 

Share this Post